Warning: include(/home2/antante/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r75573webt/antante.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(): Failed opening '/home2/antante/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r75573webt/antante.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include_once(/home2/antante/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r75573webt/antante.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82

Warning: include_once(): Failed opening '/home2/antante/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r75573webt/antante.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82
Sindromul Targoviste | AnTanTe
Jul 262012
 

Intr-un moment de inspiratie, Vasile Ghica spunea ca „Pentru noi toţi, timpul evoluează, de la Făt-Frumos la gâde.” Imi permit sa-l parafrazez si sa spun ca, in zilele noastre, „pentru noi toţi, timpul evoluează, de la Făt-Frumos la Gâdea.”

Acum mai bine de 22 de ani poporul roman continua o buna traditie de a se descatusa de frustrarile neputintei si maretiei fara fond prin executia unui individ pe care il tinusera, o buna bucata de vreme, in geam, pe post de dictator. Plutonul de executie a deschis focul spre varful piramidei, convins fiind ca, daca gloantele isi vor atinge tinta, de a doua zi poporul se va scutura de rapciuga, se va da de trei ori peste cap si se va transforma, precum calul lui Fat Frumos dupa o tava de taciuni aprinsi, intr-un neam destoinic, mandru, muncitor, responsabil, sanatos si mai ales demn.

Din pacate, privit cu mintea de acum, procesul de atunci poate fi orice, dar nu un act de justitie. Desigur, se pot scrie sute de pagini de justificari si explicatii, se poate romanta la nesfarsit si se poate polemiza fara limita pe marginea subiectului, dar un fapt ramane cert: ne-am construit demnitatea peste postamentul unei crime.

Nu, nu am trait o renastere din cenusa focurilor de mistuiau insemnele comunismului la colturile strazilor! Nu, nu ne-am purificat in flacarile ce ardeau pe baricade sau in Biblioteca Centrală Universitară! Nu am facut decat sa ne dam cu putina apa rece pe fata incercand sa ne trezim dintr-un cosmar ce ne chinuia somnul ratiunii. Apoi, ne-am intors repede la ce stiam sa facem mai bine, am continuat sa ne descurcam.

Piramida s-a restructurat putin, s-a ajustat in punctele esentiale, si-a marit baza si a continuat sa faca ce stia si ea mai bine, adica sa se descurce. A invatat insa si ca, de acum, trebuie sa-si zugraveasca periodic peretii in alte culori si sa livreze, din cand in cand, o alta poza pentru varful ei.

Romanii, in marea lor majoritate, au continuat sa priveasca spre aceasta piramida cu ochii cu care privesc altarul, dar niciodata cu ochii mintii, iar asta pentru ca sentimentul de vinovatie al acelui Craciun insangerat a fost abil transferat in sufletul natiunii.

Ce este „Sindromul Targoviste”?

Este boala-vina pe care o caram in venele natiunii si care s-a nascut din complicitate. Este vaccinul care in loc sa vindece a ramas latent si activ in organismul national, iar virusul ce ar fi trebuit sa genereze anticorpi, a supravietuit, s-a multiplicat si a devorat gazda pana la colaps.

„Sindromul Targoviste” este acel moment in care ne zvarcolim in somnul ratiunii, ne ridicam transpirati din „Patul lui Procust”, ne dam cu putina apa chioara pe fata si continuam sa ne descurcam.

Ce vom face dupa 29. 07. 2012?

Dupa ce vom fi bagat in urna voturile precum plumbii intr-un condamnat, vom continua sa ne descurcam. Iar piramida, dupa ce ne va fi dat un alt Fat Frumos pentru varf, se va apuca sa-i caute un nou Gadea!

  7 Responses to “Sindromul Targoviste”

  1. Cam nostalgic “docomentul” iar poza aia mie personal imi cam da fiori…

  2. neam destoinic, mandru, muncitor, responsabil, sanatos……A fost odata ca nici-odata!

  3. Si are vindecare ?

  4. O fi si Gadea un clasic in viata…

  5. Offtopic! Articolul a fost preluat pentru dezbaterea Blogstorming, editia 17, de pe MWB!
    http://www.mostwantedblog.org/2012/07/26/blogstorming-17/

  6. […] Sindromul Targoviste, autor-Victor Catalin, blog-Antante, publicat-26.0.7.2012 […]

  7. io in loc sa-mi bat capul cu prostii gen “Targosviste” am calculat un pic devalorizarea unei pensii/salariu datorita picajului monedei nationale. Si mi-a iesit ca de cand a venit Ponta, totul s-a dus dracului cu 8-10%. Si astia inca urla cu taierile alea de 25%….

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)