Warning: include(/home2/antante/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r75573webt/antante.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(): Failed opening '/home2/antante/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r75573webt/antante.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include_once(/home2/antante/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r75573webt/antante.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82

Warning: include_once(): Failed opening '/home2/antante/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r75573webt/antante.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82
Dumnezeu exista, dar va rog sa-l tineti acasa! | AnTanTe
Mar 032012
 

Intr-un laborator de fizica copiii sunt invatati, prin experimente directe, legile fizicii. Sau cel putin atat cat stim astazi din felul in care fortele si materia ne guverneaza viata.

Intr-un laborator de chimie copiii sunt invatati, prin experimente directe, cum interactioneaza chimic elementele pe care deocamdata le cunoastem.

Intr-un laborator de biologie, prin experimente directe, copiii sunt invatati cum functioneaza la nivel celular materia organica.

In laboratorul de matematica copiii invata bazele de calcul stiintific pentru cea mai mare parte a lumii cunoscute. Totul pare sa fie masurabil, deductibil si demonstrabil.

In orele de limba, literatura si gramatica copiii invata nu doar despre cum trebuie sa scrie si sa vorbeasca astazi, ci si care este istoria stiintifica a evolutiei unei limbi.

Istoria este materia ce trebuie sa-i genereze unui copil constiinta faptului ca actiunile genereaza in timp efecte. Istoria nu este doar o aducere aminte a unor fapte de vitejie sau consemnari si povesti despre oameni care au generat si schimbat destine, ci este modelul care trebuie sa inoculeze ideea ca astazi, prin ceea ce faci, creezi un posibil viitor.

Geografia descompune piatra cu piatra evolutia planetei ce ne este casa. Este materia care are rolul de a explica stiintific cum si de ce a evoluat aceasta “a 3-a planeta de la soare”. Este disciplina despre cauza si efect pe parcursul a milioane de ani.

Orele de limba engleza, franceza, italiana, spaniola etc au rolul de ii invata pe copii sa comunice universal, dar sa si inteleaga cu usurinta cultura si evolutia altor popoare.

Toate aceste materii se conjuga in mintea si sufletul unui caracter in dezvoltare. Se sustin reciproc si formeaza temelia unei constructii umane ce va trebui ca la maturitate sa poata sa isi implineasca functionalitatea sociala si sa contribuie mai departe la evolutia speciei din punct de vedere social, functional, economic, tehnic etc.

Oricat de paradoxal ar putea sa para am sa indraznesc sa afirm si ca o buna parte din dezvoltarea afectiva si emotionala isi are radacinile in aceleasi materii ce opereaza cu date, studii, experimente si concluzii stiintifice.

Paradoxul, contradictia, debusolarea si mai ales fracturile de logica pe care niste idioti sunt pe cale sa le produca in mintea frageda a copiilor, la nivel de masa, vine din punerea in opozitie a tuturor acestor materii cu studiul obligatoriu al religiei crestine. Cum credeti ca se va impaca geografia, istoria si literatura cu rugaciunile si povestea pamantului facut de un supra-individ in 6 zile? Cum se va impaca fizica, chimia si biologia cu povestea trista a unui Adam singur capabil sa renunte la o coasta ca sa aiba si el cu cine sa vorbeasca?

Cum va arata scara evolutiei umane in mintea unui copil obligat sa invete, in acelasi timp, despre mii de ani de istorie, despre zeci de personaje mitologice, despre sute de mii de ani de evolutie planetara, despre dinozaurii de la Antipa, despre milioane de ani distanta si despre doua mii de ani de crestinism? Cum arata, la scara istoriei, sapata in straturi geologice, acesti doar 2 mii de ani de istorie crestina? Cumva cat un varf de unghie? Iar urmatoarea intrebare fireasca este legata de functionalitatea lor. Cu ce este mai bun un crestin fata de un budist? Cu ce este mai bun un crestin ortodox fata de un crestin catolic? Si de ce trebuie sa invatam copiii, pe bancile scolii, cum se pupa corect moastele?

Poate ca nu as fi avut aceasta revolta si nu as fi exprimat in aceasta forma lucrurile daca acea materie, obligatorie de acum pentru copii, ar fi fost despre istoria religiilor si nu despre cum sa fim buni crestini. M-ar fi bucurat o lectie de ecumenism si istorie a tuturor religiilor, dar nu pot sa fiu de acord cu o lectie de anulare a celorlalte discipline.

Cum ai mai putea sa convingi un copil ca ploaia este o “Precipitație atmosferică sub formă de picături de apă provenite din condensarea vaporilor din atmosferă” in urma unui proces despre care invata la 3 dintre materiile pomenite mai sus, cand lui profesorul de religie ii spune ca “ploaia este de la Dumnezeu” si-l invata si o incantatie pentru asta?

Va rog, va implor, va cad in genunchi (daca trebuie) opriti mizeria asta! Lasati educatia religioasa doar pentru acasa! Lasati doar in seama parintilor sa decida cat si cum trebuie sa educe religios copiii. Lasati copiilor povestile copilariei si nu le aduceti , seara la culcare, povesti cu martiri religiosi!

Decuplati biserica de stat si opriti PR-ul agresiv al bisericii (de orice fel ar fi ea)!
Lasati copiilor doar sabia lui Fat Frumos! …e mult mai vrednica!

  75 Responses to “Dumnezeu exista, dar va rog sa-l tineti acasa!”

 1. Dumnezeu a murit! Ce nu înţelegeţi? Ar fi bine să-l lăsaţi să se odihnească, altfel nu va renaşte. L-a ucis biserica şi popii cu merţane, l-au ucis orele de religie cu note. Ca să fie iar nu trebuie decât sa ne gândim la ce am făcut.

 2. Dumnezeu exista- dar va rog sa-l tineti acasa- – AnTanTe…

  sustin si sunt intrutotul de acord….

 3. Eu chiar nu inteleg frenezia asta religioasa si chiar ma gandesc uneori daca nu e vorba de o complicitate politicieni- biserica, sau si mai rau, de politicianul care legifereaza propriile sale convingeri doar pentru ca poate… Mai cred ca nu e cazul sa crestem noi generatii de habotnici, ca avem destule pana acum, asa ca, in locul orelor de religie ar fi mai indicat sa se predea educatie civica, poate ne-am mai primeni de mitocani, barem in viitor, candva.

 4. România este un stat laic conform constituţiei, nu unul religios. Nu au ce căuta, sub nici o formă, ore de religie, ce ajung de fapt ore de îndoctrinare religioasă. Cetăţenii ce absolvă o şcoală plătită din buget trebuie să gândescă cu propriul creier, nu cu al unora ce au elaborat nişte dogme aiurea acum 1.500 de ani. Şi nici nu ar trebui susţinute material, direct sau prin scutiri de impozete, afacerile aşazis religioase. Cultele trebuie să se susţină din aportul credincioşilor lor.

 5. Eu sunt profesoara de istorie si an de an, la fiecare clasa am si lectii care fac apel la cunostinte de religie….insa aceste cunostinte cu siguranta ca nu vin din ceea ce au invatat la scoala ci, mai mult ca sigur, din ceea ce le-au spus parintii/bunicii etc. Incerc pe cat posibilul sa le prezint elevilor aspecte din toate religiile de care ne lovim la lectii cu incurajarea, daca vrei, de a nu face niciodata pe parcursul vietii lor discriminare din acest punct de vedere. Am elevi musulmani, catolici, ortodocși, protestanți s.a.m.d. si de aceea incerc sa le arat ca de fapt toate religiile au lucruri in comun si nu ar trebui sa fie un factor de segregatie in societate. In ceea ce priveste restul informatiilor istorice, incerc sa le prezint pe cat de obiectiv pot, de cele mai multe ori (la cei mici) sub forma unor povesti interesante….

  O zi buna iti doresc!

 6. Sunt de acord cu tine, copiii ar trebui sa invete “Istoria Religiilor”, dar o varianta mai
  reala sau echidistanta si nu cea interpretata de fiecare religie dupa cum le este lor mai bine. Iar cei care predau aceasta materie sa fie (nu neaparat) atei, dar niste oameni care sa fie in primul rind profesori adevarati si nu “dascali”.

 7. Putini stiu ca religia nu este obligatorie la scoala si poti sa iti retragi copilul de la aceasta disciplina. Scuza cea mai frecventa este declararea unei alte religii fata de cea predata.

  • Tocmai pentru ca sunt putini cei care stiu asta, numarul celor care o si fac este foarte mic si nu face decat sa salveze cativa copii pe aici pe colo. Cei mai multi dintre parinti nu indraznesc sa ia atitudine fata de aceasta situatie nici daca stiu si inteleg ca nu e tocmai ok. Exceptia chiar intareste regula in aceasta situatie.

 8. Imi pare rau ca nu am scris eu acest articol pentru ca sunt 100% de acord cu tine.

 9. Poate ei vroiau sa mai educe copiii, in speranta ca religia va fi salvarea lor… Asa au zis unii ,,sus-pusi”. Oricum, chiar daca invata de mici, 99,9% din ei vor ajunge la maturitate atei si asta din cauza vremurilor pe care le traim. In loc de rugaciuni, mai bine s-ar ,,updata” toate poruncile, pacatele si ,,lucrurile sfinte” , astfel incat copiii sa inteleaga de ce este bine sa faca un lucru si de ce nu este bine sa-l faca, nu sa li se dea o explicatie gen: ,,Asa trebuie, asa vrea Doamne-Doamne”. Asta daca ar vrea sa continue cu tampenia asta de materie denumita ,,religie”.
  p.s. sa-i invete si tarifele bisericesti, asta ca sa poata domnii Patriarhi sa isi mai ia cate un Audi sa transporte moastele
  p.s. 2. sa isi doneze si alocatiile Catedralei Mantuirii Neamului, ca doar aia 400 mil euro nu pica din cer….
  Romania

 10. Un copil nu poate sa intelega la o varsta asa de frageda cum sta treaba cu religiile, ce si cum si sa fie capabil sa discerna diferentele, darmite sa si aleaga!
  Prin urmare, daca traieste intr-o tara care se vrea a fi crestin-ortodoxa ( nu stiu exact cati practicanti mai exista, poate ne ajuta noul recensamant), e normal sa i se predea si asta in scoala si poate sa nu participe daca parintii nu sunt de acord. Acasa poate invata, dar nu i se va explica la fel ce si cum. Evident ca profesorii de religie nu o sa zica nimic rau de biserica si orice alta institutie. Exista si chestii negative in modul de predare.
  Dar asa cum in alte tari invata despre asta, la noi, doar pentru ca suntem cativa care nu sunt de acord cu acest comportament al bisericii si nu vrem sa credem in Dumnezeul invatat de mici, nu inseamna ca acel copil trebuie sa fie in necunostinta de cauza.
  Traieste in Romania, tara e ortodoxa, pai aia sa afle. Cand o sa creasca mai mare, o sa afle si de restul religiilor, daca isi va dori.
  p.s. Sunt pentru a cunoaste copilul religia in care se naste, pentru ca altfel l-am intreba de la nastere in ce religie vrea sa ramana, nu?

  • Sunt de acord cu tine. Eu n-am avut posibilitatea sa invat religie la scoala (ca eram pe vremea lu’ ceasca) si stiam doar ce-mi spusesera bunicii. Am simtit o lipsa dupa ’89 si in facultate am citit Biblia si cateva carti care o explicau. Ma bucur ca fetita mea are posibilitatea sa invete religie la scoala. Pentru cei care sugereaza sa lasi copiii sa creasca si sa aleaga ei, le recomand sa faca asa cu botezul copiilor lor. Sa aleaga copiii la 18 ani daca vor sa fie sa nu botezati. Eventual si in ce religie. Asa “problema” de la scoala ar fi deja rezolvata … cu mult inainte.

  • Sunt in complet dezacord cu tine.
   Am 17 ani, deci experienta mea cu ora de religie este curenta si chiar continua asa ca, uite cum sta treaba prin orele de religie.

   In primul rand, majoritatea profesorilor de religie nu fac ora de religie. Ori pentru ca n-au chef, ori pentru ca au terminat deja materia, ori pentru ca n-au cu cine. Este o materie de umplutura iar includerea ei in programa scolara 1-12 mi se pare aberanta complet. O alternativa mai buna, dar tot aberanta, ar fi 1-4. Nu inteleg de ce trebuie sa mai “invat” despre Dumnezeu si la liceu. In fiecare an invat aceleasi chestii. Exact aceleasi chestii. Ce este Liturghia, ce sunt aia Sfintii, pamantul a fost creat de Dumnezeu, etc.

   “Evident ca profesorii de religie nu o sa zica nimic rau de biserica si orice alta institutie.” Gresit. Am colegi ce au avut o profesoara de religie care mustra si jignea elevii care erau de alta religie (e.g. Protestanti).

   Nu ne pretindem a fi stat Ortodox. Mai ales cand sunt atatia catolici si protestanti la noi. N-am vazut niciunde sa scrie Romania Ortodoxa. Am vazut, in schimb, de multe ori, Romania democrata, Romania libera. Daca dorim o libertate in alegere, de ce ne indoctrinam copii cu ortodoxism/catolicism? Pana si D-zeu ne da dreptul la alegere.

   Urasc orele de religie, nu pentru ca nu mi se pare interesant ortodoxismul, ci pentru ca o mica parte din viitorul meu conteaza pe cunostiinta mea despre cum se practica slujbele si ce ustensile se folosesc pentru anumite lucruri. De parca viitorul meu asigurat este cel de preot. Imi place sa ascult povestile cu Dumnezeu, dogmele, etc.

   O ora de religie similara cu cea de istorie, dar care sa-si merite numele ar fi cel mai indicat lucru. Nu se numeste Ora de Ortodoxism/Catolicism. Astea nu sunt singurele religii. O comparatie intre religii, descrierea fiecarui zeu, etc. asta ar fi frumos, si interesant.

   Daca vreti totusi sa va indoctrinati copii, faceti-o de acasa, voi insiva.

   • Foarte bine punctat! Eu am fost una dintre putinele persoane care au avut norocul de a avea profi de religie atat in liceu cat si in generala , care vorbeau despre cu totul altceva decat Dumnezeu. Ne ziceau de ce trebuie sa fim buni unii cu altii, sa ne ajutam etc., dar niciodata nu ne-au pus sa invatam rugaciuni sau sa ne ia cu abureli despre cum s-a format pamantul. Singura rugaciune invatata a fost Crezul. Iar in liceu profa de religie era prietena noastra si asta pentru ca terminase si psihologia… mereu vorbea cu noi si ne dadea sfaturi. Dar din pacate in majoritatea scolilor, la fel cum ai zis si tu, se invata numai despre Ortodoxism, Catolicism si rugaciuni….

 11. Soljenitin spunea: “Cand suntem la ananghie, nu ne este rusine de Dumnezeu. Ne rusinam de El doar cand ne este bine.”

  Spuneai ca: “Poate ca nu as fi avut aceasta revolta si nu as fi exprimat in aceasta forma lucrurile daca […] despre cum sa fim buni crestini”. In treacat fie spus, educatia, spunea (iarasi) cineva… (aproape ca nu mai putem avea propriile noastre idei?), educatia nu ne face mai buni, dar ne impiedica sa devenim prea rai. Am fost crescut de bunici, cu “ïnger, ingerasul meu”, povesti despre IIsus, ma rog, in spiritul acesta. Bineinteles ca, la un moment dat, au intervenit intrebari (retorice) de genul: “Bunicule, cum au facut Cain si Abel copii, daca nu aveau neveste?” etc…. Mai tarziu mi-am dat seama ca, in ciuda contradictiilor evidente, stiinta si religia mi-au fost necesare tocmai pentru o educatie completa.
  Si mai cred ca nu putem deveni mai buni fara a intelege de ce, candva, un om a trait, a suferit si a murit pentru asta.
  Scuze, am scris cam mult…

  • Da, poti afla despre cata religie vrei…dar ACASA. In familie sau studiind din proprie initiativa. Poate n-ai fost atent, dar exact asta spune si Victor in articol :)

  • ati scris bine

  • Cred ca sunt putini cei care nu cred in existenta Creatorului (Dumnezeu). Biblia, prin Vechiul testament si Noul testament, a fost si este o carte cu rol istoric si educativ. Dupa mii de ani oamenirea n-a invatat nimic. Este la fel de trufasa, rea, razboinica, etc. Invataturile lui Isus Cristos, omul, nu stiu daca au fost intelese corect, chiar si de slujitorii bisericilor, fiindca faptic nu se comporta ca atare. Oamenii au fost invatati sa aleaga bunatatea in locul rautatii. Sacrificiul L-a acceptat in acest sens. Omul a ales insa chiar dinaintea sacrificiului. Materialul a fost alesul, in locul ideii. Hrana si placerea fizica, trupeasca care au legatura directa cu instinctul de conservare, instinctul animalic. Si azi a ramas doar sacrificiul. Doar si numai pentru atat trebuie respectat Omul Isus. Cred in Dumnezeu si atat.

   • O carte cu rol istoric si eduactiv? Glumesti, nu? Esti sarcastic? Te rog eu spune-mi ca da.

   • Dacă aţi fi citit Biblia, v-aţi fi dat seama că rolul educativ se limitează la a pomeni toate grozăviile amorale ce se pot petrece, iar cât despre istorie, este doar o culegere de mituri luate de prin multele religii existente şi pe atunci, şi aşa zise minuni. Ce coropişniţe mai pot lua în serios aşa ceva în ziua de azi? Din această carte s-a inspirat şi criminala din Braşov care şi-a ciopârţit copilul, aducându-l jertfă “atotputernicului”.

 12. As fi deacord cu religia daca s-ar invata in cadrul orei despre toate religiile lumi si nu doar cateva povesti si rugaciuni ale religiei ortodoxe…. un fel de istorie a religiilor, astfel incat copilu cand va fi in cunostinta de cauza sa poata rationa si alege singur ce sau daca va crede intr-un dumnezeu sau o religie…

 13. Religia n-are ce căuta în școli/licee. N-are nicio logică ce se predă elevilor. Cât despre Biserică, știm cu toții că a însemnat mereu hoție, fie că vorbim de Evul Mediu sau de zilele noastre.

 14. Un om informat, sigur pe ceea ce stie, e ceva mai greu sa fie prostit. Un asemenea om nu este interesant pentru cei ce ne guverneaza. Iar Biserica si-a pierdut orice simt al realitatii…ma refer la capii bisericii. Probabil au impresia ca atentia care li se da este si reala…sau chiar daca stiu ca nu este asa…lor le convine. N-am “beneficiat” de religie la scoala. Informatiile (suficiente) pe care le am despre religii, sunt doar rezultatul propriei preocupari de a sti in ce lume ma aflu. Am scris corect “religii”…

 15. De fapt, nici părinţii nu trebuie să decidă, ci copilul, când va ajunge la vârsta la care va simţi că este atras sau nu de religie şi de ceea ce vine alături de ea. Religia nu poate fi predată, nu ai ce să predai. Numai minţile bolnave din BOR pot crede aşa ceva…

  • Da Bogdane, sunt de acord cu tine! Sunt sigur ca ai inteles unde bat :) Problema nu mai tine doar de mintile bolnave din BOR, ci si de mintile bolnave din minister.

   • Prin ministere oricum nu mă aşteptam să fie oameni sănătoşi. Plus că se tem toţi de BOR, de parcă ea ar conduce ţara asta. În sfârşit. Poate introducem şi sharia în câţiva ani, estimez eu că ar fi drăguţ :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)