Warning: include(/home2/antante/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r75573webt/antante.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(): Failed opening '/home2/antante/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r75573webt/antante.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include_once(/home2/antante/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r75573webt/antante.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82

Warning: include_once(): Failed opening '/home2/antante/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r75573webt/antante.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82
Brucan avea dreptate, insa doar partial! – AnTanTe
Nov 172011
 

In urechile multora inca rasuna vorbele lui Brucan de acum mai bine de 20 de ani: ”Stupid people, abia peste 20 de ani veti intelege ce este democratia!”.

Valul de indignare si reactiile furibunde pe care le-au avut multi dintre romani s-au mai estompat de atunci si pana acum, insa nu pentru ca indignatii de ocazie au reusit sa demonstreze ca au dreptate, ci doar pentru ca indignarea colectiva tine maxim 24 de ore. Personal, vad in cele 12 cuvinte ale lui Brucan un fel de recenzie, extrem de pe scurt, pentru o radiografie nationala pe care cineva cu mai multa rabdare si aplecare catre detaliu ar putea sa o faca in 12 volume. Probabil ca doar cuvantul ”democratie” ar trebui dezvoltat in cel putin 3 dintre ele.
Pe fond, nu despre democratie era vorba, ci despre capacitatea romanilor de a intelege cu adevarat unde au fost, unde sunt si unde vor sa ajunga. De asemenea, nu despre prostie cred ca putem sa vorbim, ci mai degraba despre un soi de ignoranta generata tocmai de inteligenta nativa, dar nu suficient educata a poporului.
Da, avea dreptate Brucan, dar numai in ce priveste cifra. Cei 20 de ani, deveniti metafora, sunt anii in care o noua genereatie isi poate atinge potentialul de dezvoltare. Cifra este corecta, insa nu ne-a spus si de cand sa incepem numaratoarea.
Ei bine, cred ca numaratoarea ar putea sa inceapa de acum, insa doar daca ne vom indrepta atentia spre copiii de astazi si vom face tot posibilul ca peste 20 de ani acestia sa fie pregatiti sa primeasca pe mana o Romanie ce a indraznit sa joace totul pe o singura carte. Si nu despre un joc de noroc ar trebui sa fie vorba, ci despre o decizie pe care sa o luam impreuna, constienti, lucizi, pragamatici si aproape ca pe un sacrificiu japonez.

In urma cu ceva vreme va anuntam ca lucrez de zor la un nou proiect dedicat parintilor si copiilor. Dupa aproape 3 luni, alaturi de o echipa senzationala, am reusit sa lansam Radio Romania Junior. Nu suntem la prima experienta media pentru copii si parinti. Vreme de mai multi ani, am reusit sa plantam impreuna cu copiii aproape 1000 de copaci, sa promovam mersul pe bicicleta si sa daruim mai mult de 600 de biciclete copiilor. Sute de brazi au fost impodobiti si cu ajutorul nostru, iar mii de carti au ajuns sa fie rasfoite de copiii ce s-au bucurat de darul altor copii. Timp de cativa ani am lucrat, fiecare dintre noi, cu o frenezie fantastica. Credeam in fiecare lucru pe care-l faceam, in fiecare cuvant pe care-l pronuntam, in fiecare copil pe care-l cunosteam si ne bucura fantastic de tare ceea ce vedeam in ochii copiilor, dar mai ales in ochii parintilor. A fost frumos, nebun, viu, colorat si neconditionat. In anii aceia mi-am amintit pentru prima data de cei 20 de ani ai lui Brucan si vedeam in fiecare dintre copiii ce sunau la emisiuni, participau la provocarile noastre sau veneau alaturi de noi in evenimente, tanarul/tanara care peste 20 de ani va face diferenta. Inca am convingerea ca pentru multi dintre ei asa va fi, iar pentru asta le multumesc parintilor ce ne-au creditat si validat in acea perioada. Au inteles ca suntem alaturi de ei si ca munca noastra este o completare a ceea ce isi doresc pentru copiii lor.
Cea mai mare parte a echipei de atunci si de acolo are acum o noua provocare. Am ales sa luptam impotriva unui virus infiorator. Un virus prezent in reteaua informatica a lumii care are ca scop stergera copilariei, caci asta inseamna Z.I.B.I.S.C – Zero Intentii Bune, Initiez Stergerea Copilariei. Poate ca nu ti-a atras atentia pana acum, dar fortele lui cresc cu fiecare desen animat violent, cu fiecare nota mica pe care o iau copiii, cu fiecare greseala pe care o fac oamenii mari atunci cand, uitand cat de fragila este copilaria, o vand impachetata in cutii colorate sau sticle frumos desenate la exterior. O lume fara copilarie este o lume fara viitor, iar viitorul nostru creste acum sub ochii nostri.

Provocarea este fantastica, iar responsabilitatea pe care ne-am asumat-o este sustinuta de o institutie media in care credem foarte mult. Diferenta dintre ”atunci” si ”acum” este data de faptul ca acum facem aceleasi lucruri, insa din perspectiva unui serviciu public. Practic, Radio Romania Junior iti apartine si tie, draga cititorule, asa cum si responsabilitatea fata de acest spatiu pe care l-am cunoscut, inca de copii, ca fiind Romania este si a ta.
Poate ca inca nu stim tot despre democratie, dar ne-am prins repede ca se traduce si prin drepturi si obligatii! Cred ca avem obligatia de a incerca sa ne construim viitorul prin copiii nostri si dreptul de a face tot ce este posibil pentru a pastra valorile in care credem.
Iti cer si tie o mana de ajutor!

Te invit sa pui umarul pentru ca Radio Romania Junior (si radioul tau, pana la urma), sa ajunga la cat mai multi copii si parinti. Ajuta-ne sa adunam Bytes buni in reteaua la care copiii oricum au deja acces. Ajuta-ne si ajuta-te sa facem din acest mic ”nepotel” al ”bunicului” Radio Romania un post de radio ce peste 20 de ani va avea acelasi valori in care crezi tu acum si in care ne dorim sa creada si copiii nostri.

Iti multumesc din sufletul meu de copil!

Victor Catalin

ps
nu uita sa dai un Like aici :)

 

  One Response to “Brucan avea dreptate, insa doar partial!”

  1. wow, impresionant proiectul. culmea, nici nu stiam ca radio romania are si “subdivizia” junior. Frumos, si cu stream video pe deasupra. Bravo.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)